TARTA DAKTYLOWA Z PROTEINOWYM KREMEM KOKOSOWYM i borówkami
ŁUKASZ GĄSIŃSKI - MRFIT-TRENER • dawno temuTak prosta i szybka, że aż nie chce się wierzyć!
Wartości odżywcze w 1 kawałku:
- Białko: 14,8g
- Tłuszcze: 21,4g
- Węglowodany: 21,2g
- Kalorie: 356
Składniki:
Spód
– 100g wiórków kokosowych
– 175g pestek słonecznika
– 150g płatków orkiszowych
– 200g suszonych daktyli bez pestek
– 30g kakao
Krem
– 400ml mleczka kokosowego
– 100g odżywki białkowej kokosowej
– 50g oleju kokosowego
Wierzch
– świeże borówki
Przygotowanie:
- Spód. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilkanaście minut. Płatki orkiszowe, wiórki, pestki i kakao blendujemy do uzyskania proszku. Daktyle odlewamy z wody, dodajemy do proszku i blendujemy do uzyskania gliniastej, w miarę plastycznej masy. Gotową masą wykładamy równomiernie spód i boki formy (moja forma miała 24cm).
- Schłodzone mleczko kokosowe wrzucamy do metalowej miski i miksujemy przez minutę. Dosypujemy odżywkę białkową i roztopiony olej kokosowy – nie przestając miksować na wolnych obrotach. Krem wlewamy na przygotowany wcześniej spód i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
- Dekorujemy borówkami i dzielimy na 12 porcji. Szybko i prosto – PETARDA :)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze