Czekoladowe muffiny z ciecierzycy z masłem orzechowym i gorzką czekoladą
ŁUKASZ GĄSIŃSKI - MRFIT-TRENER • dawno temuBez mąki, bez glutenu – super szybkie w przygotowaniu. Nawet dwie lewe ręce w kuchni sobie poradzą – gwarantuję!
Wartości odżywcze w 1 porcji:
- Białko: 9,15g
- Tłuszcze: 7,88g
- Węglowodany: 19,11g
- Kalorie: 168
Składniki:
- 360g ciecierzycy konserwowej (1,5 puszki)
- 2 całe jaja
- 130g jogurtu naturalnego
- 30g masła orzechowego
- 15g gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki stewii/ ksylitolu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego
- czekolada gorzka i masło orzechowe do dekoracji.
Przygotowanie:
- Prościzna. Ciecierzycę odcedzamy i wrzucamy do naczynia razem z jajkami, jogurtem i masłem orzechowym. Blendujemy wszystko na gładką masę.
- Dodajemy pozostałe składniki i ponownie blendujemy. Gotową masę nakładamy do silikonowych lub papierowych foremek. W moim przypadku było to 6 dosyć dużych sztuk.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy muffiny przez około 30 minut (można nieco dłużej, ale nie lubię jak są wysuszone w środku) i gotowe! :) Czekamy aż ostygną, smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze