Wysokobiałkowy sernik kokosowo-borówkowy
ŁUKASZ GĄSIŃSKI - MRFIT-TRENER • dawno temuPrawdziwa proteinowa BOMBA! :)
Wartości odżywcze w porcji:
- Białko: 27,3g
- Tłuszcze: 19,3g
- Węglowodany: 25,6g
- Kalorie: 391
Składniki:
Spód
- 125g płatków kukurydzianych
- 100g masła orzechowego
Masa serowa:
- 750g chudego twarogu
- 100g wiórków kokosowych
- 250g borówek (zblendowanych i przecedzonych przez sitko)
- 4 całe jaja
- 20g mąki jaglanej
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- łyżeczka soku z cytryny
- opcjonalnie syrop z agawy/ miód – jeśli chcemy bardziej słodko
Na wierzch
- 350g jogurtu naturalnego
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
- Spód. Płatki kukurydziane mielimy w blenderze lub tłuczemy na kawałki. Dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Powinniśmy uzyskać gliniastą masę (jeśli jest zbyt sucha dodajemy trochę mleka). Tortownicę (u mnie 26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy powstałą masą.
- Masa serowa. Wszystkie składniki wrzucamy do dużego naczynia i blendujemy do powstania jednolitej konsystencji. Wlewamy masę na przygotowany wcześniej spód i forma ląduje w piekarniku. Sernik pieczemy przez 60 minut w temperaturze 150 stopni.
- Po całkowitym przestygnięciu na wierzch wylewamy jogurt naturalny i posypujemy wiórkami. Całość dzielimy na 8 dużych porcji i przechowujemy w lodówce. MIAZGA :D
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze